Geluid van warmtepompen; tips om overlast te voorkomen

door Michael Barnhoorn (Sales Engineer)

m.barnhoorn@hs-cs.nl

LinkedIn

Een warmtepomp aan huis, dat kun je je buren toch niet aandoen…? Een veelgehoorde opvatting is dat een buitenunit zoveel lawaai maakt dat je buurman er niet van kan slapen. Maar is dat ook echt zo? Nee, zeker niet. Lees hier waarom een warmtepomp niet bekend hoeft te staan als herriemaker.

Waar komt het geluid van een warmtepomp vandaan?

Bij een volledige warmtepomp met buitenlucht als warmtebron hoort een buitenunit. Daar zit een ventilator in die geluid maakt als hij draait. Op momenten als je de verwarming aan hebt, maar ook als het water voor de keuken of douche opgewarmd wordt. Ook ’s nachts kan de ventilator draaien om de temperatuur in huis op peil te houden of om het voorraadvat met warm water op te warmen. Een volledige warmtepomp kan 's zomers koelen en dan draait de warmtepomp ook. Een warmtepomp maakt dus geluid op verschillende momenten, maar dat betekent niet dat de warmtepomp op deze momenten lawaai hoeft te maken.

Maakt elke warmtepomp evenveel geluid?

De hoeveelheid geluid die een warmtepomp maakt wordt mede bepaald door het aantal toeren dat de ventilator en compressor moet maken. Het benodigde toerental is onder andere afhankelijk van de grootte van de onderdelen, ofwel het vermogen van de warmtepomp. Andere factoren die een rol spelen zijn de vorm van de ventilatorbladen en de door de fabrikant genomen geluidsisolerende en trilling dempende maatregelen in het ontwerp van de warmtepomp. Elke warmtepomp maakt dus een ander geluid.

Hoeveel decibel produceert een warmtepomp?

Doordat warmtepompen nog in ontwikkeling zijn, worden de systemen steeds stiller. De meeste buitendelen van warmtepompen produceren gemiddeld tot 40 decibel. Een elektrische tandenborstel haalt 55 dB en een voorbij tuffende Opel Agila op de snelweg 70dB, om een vergelijking te maken. Het geluid dat een warmtepomp produceert is vergelijkbaar met dat van een koelkast. Is daar ooit iemand over gevallen?

Hisense Hi-Flexi W Buitenunit

Tips om overlast te voorkomen

Ken jij deze 6 tips al om het geluid van een warmtepomp te voorkomen?  

  1. Kies voor een iets groter vermogen warmtepomp dan strikt noodzakelijk. De warmtepomp hoeft minder voluit te draaien en dat scheelt geluid. 
  2. Plaats een geluidsisolerende omkasting om het buitendeel van de warmtepomp.
  3. Plaats het binnendeel op een stevige vloer of aan een stevige stenen wand.
  4. Hoe verder de warmtepomp van je huis en woningen in de omgeving staat, hoe kleiner de kans op geluidsoverlast. Plaats het buitendeel van een warmtepomp dus niet direct onder het slaapkamerraam van de buurman. Houd wel rekening met een lager rendement door lange leidingen.
  5. Pas de regeling aan, zodat de warmtepomp zo min mogelijk ’s nachts hoeft te draaien voor bijvoorbeeld warm tapwater productie.
  6. Houd rekening met de uitblaasrichting van het buitendeel.

Voorkom “Bonje met de Buren”

Met bovenstaande tips kun je geluidsoverlast voor de buren en natuurlijk ook voor jezelf voorkomen. Als je jezelf eenmaal ergens aan ergert is het lastig om dit geluid te negeren. Bekijk van tevoren de mogelijke oplossingen, voordat je met je gezicht verschijnt in de volgende aflevering van “Bonje met de Buren”.

Overtuigd?

Overtuigd van een warmtepomp of roept dit meer vragen bij je op? Laat je dan nu informeren over de mogelijkheden.

Een voelbaar goed klimaat

Hisense wordt steeds meer door de in de Benelux gevestigde installateurs ontdekt. Naast het feit dat het kwalitatief hoogwaardige systemen zijn, zijn deze voor de eindgebruiker ook voor vele doeleinden inzetbaar. Het uitgebreide programma van onze systemen dekt het totale gamma op zowel directe expansie-, ventilatie en koudwatersystemen. De door Hisense ontwikkelde regelsystemen sluiten naadloos aan bij elk te leveren systeem.

Kom in contact